Dragør Lokalarkiv
A-ZPrint sideMindre skriftStørre skriftKontaktIndexLæs op

Stationsvej 5

Stationsvej 5 - Foto: Henning Sørensen.


Bygningen er fra 1914 og opført som rådhus for Dragør Kommune.

Husets arkitekt hed Christian Christensen, og stilen var usædvanlig for Dragør på det tidspunkt, men der var en vis lighed med stationsbygningen overfor, som er fra omkring 1907.

Kommunen omfattede dengang kun selve Dragør by og de nærmeste kvarterer nord og syd for. Derfor var der ikke brug for noget stort rådhus. I stueetagen var der både publikumsekspedition og kontorer for bl.a. sognerådsformanden. Kommunesekretæren boede i en lejlighed på 1. sal.

Senere, da kommunen fik flere opgaver, blev rådhuset udvidet med en tilbygning mod øst.

På husets tag sidder en kikkenborg, som er navnet på de små udkigshuse man ser flere steder i Dragør. De blev bygget af søfolk, som nød at have udsigt til skibstrafikken på Sundet.

Rådhusets kikkenborg er dog blot til pynt og en detalje, der fortæller om byens nære forhold til sin historie. På gavlen ud mod gaden ser man Dragørs gamle byvåben, der viser et sejlskib.

I 1974 blev Dragør lagt sammen med nabokommunen Store Magleby, og kommunens administration flyttede til det nuværende rådhus på Kirkevej 7. Teknisk Forvaltning blev dog i denne bygning indtil 2001, hvor Dragør Lokalarkiv flyttede ind.


Dragør Rådhus. Tegning 1914. Tilhører Dragør Lokalarkiv.
Tegning af Dragør Rådhus ved åbningen i 1914. Signeret "J.L.R.".
Denne side er sidst opdateret: 14 | 04 | 2014
 
Søgning


Søg